Augustus vorig jaar heeft de Scheffer Groep opdracht gekregen voor de asbestsanering en totaalsloop van de Vennenflat in Delfzijl. Welke jarenlang het beeld in het centrum van Delfzijl heeft bepaald.
De Vennenflat is 35 meter hoog, 75 meter lang en 14 meter breed.
De werkzaamheden zijn direct in september opgestart. Het gebouw zat vol met asbest, de sanering hiervan nam ruim 3 maand in beslag. Zo was o.a. het gehele dak van de flat bedekt met asbesthoudend dakbedekking en waren in alle buitenkozijnen (circa 650 stuks variërend van 2 meter tot 4 meter breed, en 2,5 meter hoog) asbesthoudende kitten toegepast, de kozijnen zijn stuk voor stuk gesaneerd, verpakt en het flatgebouw uit gehesen.
Gelijktijdig met de asbestsanering hebben wij de flat helemaal casco gestript en het hierbij vrijkomende afval gescheiden af gehesen en afgevoerd naar een erkende verwerker. Op 27 december zijn wij begonnen met het sloopwerk van de flat. Hiervoor zetten wij een 100 ton wegende Ultra High Demolition machine in voorzien van een 36 meter lange sloopgiek.
De flat ligt midden in het centrum van Delfzijl. De grootste uitdaging hierin was de sloop van het oostelijke deel van de flat. Hier stond de flat op slechts 4 meter van een supermarkt. Om geen enkel risico te nemen heeft Scheffer uit voorzorg dit deel van de flat op twee zondagen gesloopt. Een uiterst precieze operatie door onze vakmensen. Een 400 ton wegende telescoopkraan hield de 20 ton wegende springmat op zijn plek tussen de te slopen flat en de naastgelegen supermarkt, om weg schietend puin tegen te houden en naar beneden te begeleiden, ter bescherming van de gevel heeft Scheffer speciale betonnen keerwanden van 3 meter hoog laten maken welke tussen de flat en de gevel van de supermarkt zijn geplaatst. Uit uiterste voorzorg, en om wederom geen enkel risico te nemen zijn de omliggende daken door ons beschermd. Veiligheid voor de omgeving en onze mensen staat bij ons voorop!
Totaal komt er 18.000 ton puin en ca. 1000 ton afval en asbest vrij, aansluitend wordt er ca. 3000m3 zand aangevoerd en verwerkt om de ontstane sloopput op te vullen. Het gehele project kent ruim 1000 transportbewegingen.