OLVG AMSTERDAM

Vanuit onze opdrachtgever Van Wijnen kwam de vraag of wij een werkmethode hebben of konden bedenken voor het zagen van diverse sparingen ten behoeve van de technische installaties voor de nieuwe operatiekamers van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam.

Doordat het ziekenhuis operationeel blijft én we bouwkundig met nog een aantal andere uitdagingen te maken hebben hebben wij een afwijkende werkmethode aangeboden en gebruikt.

De hoeken van de te zagen sparingen mochten niet (met een zaagblad) doorgezaagd worden, ook het uitboren van de sparingen was geen optie. Dit omdat er anders teveel wapening beschadigd wordt en/of verloren zal gaan. Aan de onderzijde van de te zagen vloeren zit zogenaamde plakwapening gemonteerd, want dient als extra versteviging van de vloeren.

Voorbereiding

Nadat Scheffer Groep met bovenstaande vereisten haar werkmethode op papier heeft uitgedacht hebben wij een aantal proefopstellingen gemaakt op één van onze sloopprojecten in Nijmegen. Hier hebben we meerdere zaagtechnieken beproefd en hierop geluidsmetingen gedaan. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om de sparingen te gaan zagen met een gediamanteerd draagsysteem. Met dergelijke systemen zijn de mogelijkheden eigenlijk onbeperkt, het vergt echter een wat aangepaste werkwijze ten opzichte van de ”normale” wijze. Daarbij speelt ook het financiële plaatje mee, immers deze werkwijze een stuk prijziger is maar uiteindelijk wel de enige wijze bleek te zijn om het werk conform alle wensen en eisen uit te kunnen voeren.

De uitvoering

Omdat er een strakke planning vasthangt aan de werkzaamheden hebben wij hiervoor een tweetal draadzaagsystemen ingezet, zowel een hydraulische als een elektrische. Met deze zaagmethode werk je met water, enerzijds om stofemissie te voorkomen, anderzijds omdat het systeem water nodig heeft om te koelen (koelwater). Het vrijkomende water hebben wij met speciale opvangbakken aan de onderzijde van de vloer opgevangen. De betonblokken die losgezaagd worden hijsen wij uit met een mobiele portaalkraan voorzien van een kettingtakel. Vanuit de sparing wordt het betonblok op een transportkar geladen om vervolgens via een speciale bouwlift naar buiten toe te worden afgevoerd. Gemiddeld wegen deze blokken zo’n 230 kilo per stuk

Benieuwd wat wij voor
u kunnen betekenen?
Neem contact met ons op!

Laat hiernaast uw vraag achter via het contactformulier. Of neem contact met ons op via telefoonnummer 038 376 22 22.