
Nieuwe opdracht! Totaalsloop en asbestsanering Honig Complex in Nijmegen
Met gepaste trots kunnen wij melden dat Scheffer Groep de opdracht heeft verworven voor de totaalsloop en asbestsanering van het Honig Complex in Nijmegen. Het grote complex wat al meer dan honderd jaar in het aanzicht van Nijmegen staat zal moeten wijken voor woningbouw.
Het zat al langer in de pen, maar gaat nu toch echt gebeuren, het voormalig Honig Complex zal de komende periode grotendeels uit het straatbeeld van Nijmegen verdwijnen. Grotendeels want in een deel van het pand bevinden zich blijvende horeca gelegenheden. Wij zullen deze panden dan ook vakkundig conform een gedegen plan van aanpak loszagen zodoende dat de constructieve stabiliteit van deze panden gewaarborgd blijft. Met een BVO van ruim 26.000m2 en een inhoud van ruim 150.000m3 is dit een omvangrijk project. Voorafgaand aan de machinale sloop wordt eerst het aanwezige asbest veilig gesaneerd. Aansluitend hierop zal het pand van binnen tot nagenoeg het casco worden ”gestript”. Bij deze werkzaamheden zullen materialen welke geschikt zijn voor hergebruik vakkundig worden gedemonteerd en via één van onze afzetkanalen een tweede leven tegemoet gaan. Overige materialen zullen hoogwaardig worden gerecycled. In totaliteit wordt er circa 30.000 ton slooppuin op locatie verwerkt tot een nieuwe, gecertificeerde, bouwstof.
De herontwikkeling van de locatie is er één van de zovelen in het gebied langs de Waal. De afgelopen jaren heeft Scheffer Groep hier reeds meerdere projecten (groot en klein) mogen uitvoeren en afronden. Zo hebben wij het voormalig slachthuis Hilckmann (het complex rechts op de foto), het kantoorgebouw van De Gelderlander, een garage en meerdere woningen mogen slopen. Met het Honig Complex in opdracht zijn wij voorlopig nog niet klaar in Nijmegen!
Voorgeschiedenis
Bij opgravingen in 1992 is aangetoond dat op de plek van het Complex de Romeinse stad Ulpia Noviomagus heeft gelegen. Er lag een haven, tempels en een badhuis. Iets ten oosten werd later Fort Kraayenhoff gebouwd.
Vanwege een groeiende behoefte aan stijfsel in de Twentse textielindustrie en de goede ligging werd in 1910 aan de Waalbandijk de firma Stam & Co. opgericht. Op 28 april 1913 brandde deze fabriek uit waarna het complex werd verkocht aan De Gebroeders K.C. en E. Honig. Deze lieten de stijfselfabriek herbouwen en in april 1916 werd een aangelegen stuk bouwterrein aangekocht van de gemeente, waarna de gebroeders de fabriek gingen uitbreiden. Tussen 1919 en 1926 is er flink ver- en bijgebouwd met de karakteristieken die vandaag de dag nog zichtbaar zijn. Tot aan 1992 vonden er meerdere uitbreidingen of vernieuwingen op of aan het Complex plaats, zoals bijvoorbeeld de bouw van de silo voor bloem (1966 – 1969) die vandaag de dag ver boven het Complex uitsteekt.
Leave a comment