Nieuwe krachtpatser: rupskraan Volvo EC380EL

By scheffer-admin In Materieel No comments

Door de toenemende vraag naar sloopwerkzaamheden hebben wij recentelijk ons machinepark uitgebreid met deze 46 ton wegende krachtpatser, de Volvo EC380EL.

De machine is van alle denkbare gemakken voorzien, zo hebben wij onder andere 3 camera’s gemonteerd, één aan de achterzijde (verplicht), één aan de rechterzijkant en één aan de lepelsteel voor het laden van vrachtwagens/containers. Alle standaard halogeen verlichting hebben wij vervangen voor LED. De achterruiten van de cabine zijn geblindeerd, om zo weerspiegeling in de displays te voorkomen, wat het zicht van de machinist zou belemmeren. Doordat er in de sloop vrijwel de meeste uitrustingstukken worden gebruikt heeft deze boordcomputer de mogelijkheid tot het opslaan van 18 hulpstukken, door een simpele selectie in de computer te maken regelt deze automatisch de juiste hoeveelheid liters/drukken.

Dankzij de duurzame Stage IV/Tier 4 Final D13-motor (12,8 liter, 6 cilinder), de nieuwe elektro hydraulische bediening en de Volvo-unieke ECO-modus is deze heavy-duty graafmachine goed voor een brandstofrendement dat 9 % hoger ligt.

Uniek aan deze machine is de zogeheten ”free-swing”, dit is de eerste (grote) rupskraan in Nederland (geleverd door Kuiken) die hiermee is uitgerust. Door de free-swing is het mogelijk om de machine uit te laten zwenken zoals gewenst door de machinist, dit is door een speciaal aangelegd ventiel in te regelen.

Deze machine is geleverd door Kuiken te Emmeloord. Aan deze machine hangt een sloop- sorteergrijper van Hydraram (HDG-2700), deze grijper heeft een schaalopening van 2200mm en weegt bedrijfsklaar 2700kg. De slotenbak (3000L), dieplepel (2800L) en puinriek (2600L) worden geleverd door BECO.

Naast de EC380EL, leverde Kuiken ook een EC18D, ook deze machine is rijkelijk uitgerust en zullen wij gaan inzetten bij in- en uitpandige sloopwerken.